jueves, 22 de octubre de 2009

Costes desestima la major part de les al·legacions dels 4.000 veïns dels canals

No s'ha admès que la marina sigui competència de la Generalitat, com exposaven els afectats
jordi velasco


C.VILÀ
El Departament de Costes del Ministeri de Medi Ambient ha desestimat la major part de les al·legacions presentades per uns quatre mil propietaris i també les de l'Ajuntament. Una de les principals qüestions que no s'han atès ha estat la petició de retirar l'atermenament entenent que és la Generalitat qui té competències sobre els canals per tractar-se d'una marina interior. Ahir a l'oficina de l'Associació de Veïns d'Empuriabrava els afectats feien cues per ser atesos amb relació a com tornar a presentar al·legacions. L'Ajuntament també les tornarà a presentar.
Tant el president de l'Associació de Veïns i Amics d'Empuriabrava, Tim Pelters, com el regidor d'Urbanisme (ECE-EPM) de Castelló d'Empúries, Pere Iglesias, coincideixen a informar que Costes només ha admès algunes al·legacions referents a qüestions puntuals que corregeixen alguns erros. Les qüestions que pels afectats tenen més importància, en canvi, no han estat estimades. Es tracta principalment d'entendre que no es pot aplicar una llei de costes i que les competències sobre els canals són de la Generalitat perquè es tracta d'una marina interior i no de domini maritimoterrestre. Iglesias diu que en cas d'haver-se acceptat, "s'hagués considerat Empuriabrava com una marina interior (perquè és el riu Grau el que travessa els canals i no el mar que entra) i no haurien d'haver fet l'acte d'atermenament i l'hagués fet la Generalitat amb els seus criteris".
Pelters ha explicat, a més, que a banda d'això, s'ha notificat als veïns la resolució d'una forma "poc formal". En aquest sentit, ha informat que les cartes no han arribat en molts casos als propietaris actuals de les vivendes. "Hi ha notificacions que s'han enviat a gent que va vendre la finca fa cinc o sis anys", diu Pelters, i "d'altres han arribat al domicili de l'associació".
Ara els veïns i l'Ajuntament estan preparant les al·legacions per tornar-les a presentar dins el termini establert que finalitzarà a finals de mes o principi del vinent. Ahir un gran nombre de propietaris feien cua a l'oficina de l'associació per ser atesos i assessorats sobre les al·legacions. Uns quatre mil veïns estan afectats, i una gran part reben l'ajuda de l'associació.
A banda d'aquests tràmits administratius, tant la majoria dels nombrosos veïns afectats com l'Ajuntament creuen que s'ha de treballar per la via política per trobar una solució i com a darrer recurs, el contenciós.
Iglesias ha assenyalat que una vegada presentades les al·legacions tornaran anar a Madrid a parlar amb el Govern, i "sempre queda el recurs d'un contenciós".
El servei provincial de Costes ha notificat aquest mes als quatre mil afectats la situació de l'expedient que tira endavant. Han resolt les al·legacions i es disposa d'una proposta de delimitació que es pot consultar al Departament de Costes i presentar-hi al·legacions en un termini d'uns quinze dies.
L'atermenament suposa la delimitació de l'espai de domini públic. L'Estat el va portar a terme el setembre de l'any amb el rebuig dels propietaris que temen perdre les finques i els amarraments. La delimitació suposa marcar una línia de domini públic que és com a mínim de sis metres des del canal fins a terra endins i als canals principals de vint metres. L'espai de les propietats dins l'espai de domini públic quedarà subjecte a l'Estat a qui, en cas de voler fer qualsevol modificació, s'haurà de consultar. En el cas dels amarraments, suposa que hauran d'estar subjectes a concessions.
Empuriabrava és el primer expedient que es dóna a conèixer que s'ha resolt, però està pendent també el dels canals de Santa Margarida i el de Sant Pere Pescador. En tots els casos, ajuntaments i propietaris hi estan en contra.

font: diari de girona

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.