lunes, 16 de noviembre de 2009

UN LASTRE PARA REGENERAR EL TURISMO

El complex Delta Muga d'Empuriabrava arrossega problemes urbanístics i socials durant més de trenta anys d'existència





Veïns i administradors del complex Delta Muga es queixen que es llencen escombraries per la finestra, es cuina al balcó i hi ha soroll i baralles

Notícies de ...



Castelló d'Empúries El complex Delta Muga d'Empuriabrava arrossega des de la seva construcció, fa més de 30 anys, una problemàtica social i urbanística que fins ara cap administració no ha estat capaç de solucionar. En aquest temps s'han presentat diversos plans de millora que mai no s'han acaba de tirar endavant. Al Delta Muga, s'hi barregen diversos factors que compliquen la convivència. Hi ha famílies senceres que viuen en petits pisos de trenta metres quadrats, però també s'hi barregen qüestions socials com la desocupació, els maltractaments, la falta de recursos econòmics i la barreja de cultures en un sol bloc de pisos, on poden arribar a viure 300 famílies. Al gener, l'Ajuntament de Castelló començarà una campanya d'inspeccions per evitar la sobreocupació i l'infrahabitatge.



La construcció dels edificis del Delta Muga, situats a primera línia de mar, a Empuriabrava, es va fer fa tres dècades, quan la disciplina urbanística no era tan exigent com ho és ara. A tocar de la desembocadura de la Muga es van construir diversos edificis entre tretze i vint pisos d'altura, amb habitatges de petites dimensions pensats inicialment com a apartaments per a la temporada turística. De fet, encara n'hi ha molts que només estan ocupats durant l'estiu però també hi ha moltes famílies –sobretot d'immigrats– que s'han instal·lat en aquests minipisos per viure-hi tot l'any. La sobreocupació dels pisos, però també l'acumulació de població en molt poc espai –es calcula que al Delta Muga hi viuen unes 3.000 persones depenent de la temporada–, fan que els problemes habituals de convivència que hi pot haver en una escala de veïns es multipliquin.



Precisament, l'Ajuntament està elaborant un informe minuciós sobre la situació al Delta Muga. De moment, ja hi ha un avanç, jaque no només s'apunta un problema de sobreocupació i d'infrahabitatge sinó que també s'han detectat problemes de salubritat i de seguretat per a les persones –alguns edificis no tenen escala d'incendis, per exemple–, així com també pisos ocupats i amb contractes irregulars.



Del lloguer a la venda



La crisi econòmica ha fet augmentar el nombre de pisos en venda que hi ha al sector que fins ara es destinaven al lloguer sobretot per a la temporada d'estiu. Ara els propietaris s'han decidit a vendre'ls. Són pisos entre vint i seixanta metres quadrats pels quals els amos en demanen entre 80.000 i 250.000 euros. «N'hi ha que fa tres anys que els intenten vendre i no poden», explica una de les conserges del complex. Pel que fa als que encara estan disponibles en lloguer, el preu oscil·la entre els 300 i els 600 euros al mes.



Un dels problemes més habituals que l'Ajuntament destaca que hi ha al Delta Muga arriba precisament amb el contracte de lloguer. L'Ajuntament assegura que és probable que hi hagi pisos que s'han llogat sense cèdula d'habitatge i també que s'estiguin fent contractes de temporada que s'acaben allargant tot l'any. Per evitar aquestes situacions, al gener començaran unes inspeccions que permetran sancionar les irregularitats que s'hi trobin. L'objectiu és posar fi al que ja s'anomenen pisos-patera.



A banda dels problemes urbanístics, al Delta Muga s'hi concentren més problemes socials. De fet, ha estat notícia en diferents ocasions els últims anys per morts accidentals o per assassinats. Els veïns asseguren que la zona més conflictiva és l'edifici Santo Domingo i que, en la resta, fa anys també hi havia problemes però que amb el temps s'ha anat reduint.



Sense pla de Barris

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries –entre l'equip anterior i l'actual– ha presentat fins a quatre vegades al Pla de Barris el projecte per rehabilitar el sector Delta Muga, però sempre ha estat desestimat per la Generalitat perquè no s'ajustava als paràmetres d'aquesta ajuda. La idea d'aquest projecte era millorar els edificis tirant a terra les particions il·legals que s'han fet en alguns pisos. De fet, el consistori té coneixement que hi ha alguns habitatges que s'han convertit amb quatre. A part d'això, estava previst que es fes una nova zona verda i una zona de vianants, amb l'objectiu d'esponjar el sector. Precisament, aquestes actuacions suposaven l'enderroc d'un grup de pàrquings que s'han anat reconvertint en habitatges. La inversió que s'hauria pogut fer amb aquest pla hauria estat de set milions.



Programa «SOS3»

L'equip de govern actual de Castelló d'Empúries està impulsant un projecte que anomena Sos3 amb l'objectiu de posar fi a la sobreocupació i també a la situació de les famílies que viuen en habitatges en males condicions. Mentre no es pugui actuar urbanísticament, la filosofia de l'actual regidor d'Urbanisme, Pere Iglésias, i de la regidora de Sostenibilitat i Habitatge, Montse Escutia, és crear un grup interdisciplinari en què participarà la policia local, el Departament d'Habitatge i també Benestar Social. Pere Iglésias explica que quan s'intenta trobar una solució a les famílies que viuen en algun dels edificis del Delta Muga s'hi barregen coses com ara que viuen diverses persones amb pisos molt petits, però també problemes econòmics i socials, com són els maltractaments.

1 comentario:

  1. es un acto de responsabilidad asumir la parte de culpa que nos corresponde a todos con lo que esta pasando en el delta muga ,no somos conscientes de que estamos viviendo en primera persona y de forma directa la creacion de un GETO,este procedo lo vivimos en figueres con el barrio del buen pastos ,en girona con el barrio de la mina ,en barcelona con el rabal y por sus particularidades se esta produciendo en el delta muga ,sino ponemos remedio esto alcanzara una dimesion conocida como barrio marginal donde la gente que entra avivir en este punto acepta su realidad social y el resto de la poblacion simplemente mira a hacia otro lado.

    la administracion local en este caso tiene una responsabilidad total ,nuestros politicos deben ser conscientes que ellos y solo ellos son los unicos responsables de la creacion de este geto

    debemos de establecer unos principios basicos de actuacion ,o de lo contrario viviremos momentos de gran tension .
    estos lugares son el caldo de cultivo para las acciones mas radicales y marginales de la sociedad ,son el punto de partida de revueltas sociales asi como un foco incesante de delincuencia consentida por el propio medio que los envuelve ,no debemos equivocarnos y pensar en un problema actual ,debemos ser capacez de mirar al futuro y aprnder de otras situacion similares que en realidad comenzaron como nosotros y ahora estan en situaciones criticas

    en fechas proximas en partido popular presentara un plan de dinamizacion del delta muga
    este plan consta de cinco puntos basicos y de veinte medidas indispensables

    punto primero :

    accion policial en seguridad ciudadana

    punto segundo :

    gestion sobre propietarios de viviendas

    punto tercero :

    gestion sobre juntas de comunidades

    punto cuato :

    accion ley de extrangeria

    punto quinto :

    actuacion municipal personalizada piso a piso


    tenemos la necesidad de actuar


    miguel angel gazquez jimenez

    ResponderEliminar

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.